…филмите, които ме промениха

2547

Част 2

Продължавам с класацията на филмите, които са ме жегнали до степен, че в един или друг аспект да променят мисленето ми. Тези филми са всичко друго, но не и „любими“. Те са вдъхновяващи.

„Долорес Клейборн“

Създаден по един нетипичен сценарий на Стивън Кинг и с невероятната енергия и колоритно излъчване на Кати Бейтс, Долорес винаги ще има място на почетната стълбичка на стойностното кино. Историята, върху, която е изграден филмът е до някъде шаблонна- домакиня живее в постоянен тормоз от мъжа си.До тук нищо съществено. Но нещата се обръщат, Вселената просто застава на страната на жертвата. И всичко това съчетано с много романтична атмосфера на дълбоката американска провинция, бита и ролята на детството в изграждането на човешката психика.
Давам му 9.9 от 10 по емоционално въздействие.

„В преследване на щастие“

Холивудска продукция, уау, да, да…даже с участието на супер комерсиалния Уил Смит. Филмът, обаче, „докосва“ някакси странно. Кара те да се замисляш за силата на човешкия дух, който може да превърне едно на пръв поглед безсмислено съществуване в постигната мечта. Това е филм, който искате и децата Ви да гледат. Нахъсва да излезеш извън зоната си на комфорт и да се бориш с всяка бариера докрай! Гарантирам!

„Горчива луна“

Абстрахирам се от едноименната книга, който прочетох след като гледах филма 3 пъти. Краят на филма и книгата нямат много общо. Филмът е най-яркото бижу във филмографията на режисьора Полански. Това филм-дисекция на бурната голяма любов със всичките фази, през които преминава това необяснимо чувство: привличане, обожание, страст, обич, рутина, емоционално изчерпване, отегчение, агресия, желание за отмъщение.

Колко емоцианални тоналности може да се сменят в рамките на една такава изпепеляваща любов? Защо не можеш просто така да си тръгнеш, когато вече любовта я няма? Тези още много други въпроси, свързани с туптенето отляво задава Полански. За да обощи накрая главния герой отговорите на всичко „Ние бяхме твърде алчни, скъпа!“.
Завладяващ филм, който може да задържи съзнанието като в менгеме години наред.

Списъкът започва тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *