За примера и възпитанието

2899

Английска поговорка гласи: „Примерът е по-добър от наставлението”. Сещам се за тази максима винаги когато чуя възмутените вопли на псевдопуритани. „Ама как Гери-Никол ще пее за яката дупара?!” Или: „Не я е срам Ивана да говори за смукач”. И любимото ми: „Какво са се разсъблекли, все едно работят нощем.” Подобни коментари се леят във виртуалното пространство, сеейки мъдрост и нескрита ненавист към клетите труженици в родния шоубизнес.

Че Бионсе и Шакира не са по-облечени от Дара и Тита, няма значение. Че рапърите отвъд Океана са по-цинични и от най-разюздания хамалин – също. Но, виж – щом е родно, трябва да е образец. За интелект, покоряваща емоционалност и, най-важното, пример. „Певците трябва да бъдат за пример”, казват критиците. Как иначе? Дечурлигата по цял ден слушат Криско. Какво ще научат от „Базука”? Талантът от Габрово трябва да реди рими за рОдината и трудовите й хора. Затова бързо да записва не „Видимо доволни”, а „Смели и работни”.

А лолитките? Я да зарежат късите поли и яркия грим. И веднага да навличат строги костюмчета, тип „учителка по руски”. Нали възпитават нацията?! Морал и строгост му е майката. Текстовете – сякаш излезли изпод перото на Достоевски. Музиката – вълнуващ микс от флейта, арфа, орган и други възвишени инструменти. А клиповете? Умело подбрани природни пейзажи, свенливи младежи с якички и изгреви. Много изгреви. Все пак, „творчеството трябва да провокира размисъл”. Пък той, знаем, все рано сутрин ни завладява.

Та така… Ще възпитаваме подрастващите, изграждайки измислен свят, в който благи и усмихнати хора нашепват нежни думи за смисъла на живота и мястото ни в него. Защото иначе ще стане като в „Колега” на „Ъпсурт”: „Правя мръсни песни, ама не ги въртите. Почвам да пея за Луната и звездите”. За да избегнат подобен развой, Жана Бергендорф и компания трябва да следват постулатите на господата моралисти. Колкото и отчайващо тесногръди да са те.

Резервен сценарий? За радост, има. Ако децата ви имат щастието да са създадени от мъдри и широкоскроени родители, ще са наясно с всички нюанси на действителността. И няма да се стряскат от „яките дупари”. Просто защото мама и татко ще са им показали, че освен с прелести, човек може да изпъкне и с ум. Ще попитате какъв е примерът? Единственият възможен. Плувай в морето, заобиколен от милиони риби, но остани оригинал. Само така „Базуката” на глупостта ще те пощади.

Автор: Ива Лалова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *