„Обязди“ стреса…

2

13843

Няколко изпитани рецепти за борба със стреса и  „лошите” енергии

Част 1

Няма смисъл надълго  и нашироко да обяснявам колко  е важно да „обязди” стреса  и отрицателните енергийни потоци в ежедневието си. Когато стреса не може да бъде рафиниран, ни прави нервни, нетрудоспособни и негодни да се радваме на истинските, хубави неща около нас и в нас. Стресът поражда толкова много отрицателни емоции в нас- нерви, яд, злоба, гняв, ярост, комплекси, чувство за безнадеждност, самота и  неразбиране, омраза и  ненавист, егоизъм и  още много други, с която енергия често можем да захнаним  ядрен реактор. Да, но нашата неспособност да се справим със стреса ни оказва лоша шега и в един момент осъзнаваме, че не сме онези хора, пълни с надежда и мечти, които преди сме били. А това води до момента, в който почваме да не харесваме себе си, оттам и и други, оттам и  живота си и  попадаме в порочния, омагьосан кръг на глухото отчаяние и  безсилие.

Направих малък списък с нещата, които могат поне като начало да ни помогнат в безплодните ни сега опити да бъдем малко по-щастливи, да се обичаме повече, да се чувстваме значими и пълноценни. Отначало започнах да изброявам няколко лесни трика, за да понасяме стреса по-леко, но после разбрах, че ако няма вътрешна, съществена промяна на начина, по който виждаме себе си и  живота си, триковете няма да свършат работа, или поне не съществена.

Въпреки това, започвам с триковете си:

Да научим тялото си да диша

Много са моментите, в които яда ни завладява и  не се иска да изкрещим, да ударим някой, да вдигнем лют скандал, да си послужим с обиди или да се затворим в себе си, сътворявайки депресии или комплекси.  Защо вместо това не …..дишаме с тялото си?  Активното дишане, при което потокът от новопоет въздух минава през цялото ни тяло, така че да можем да го усетим с всичките си органи е много по-ефективен метод от всякакви антидипресенти  и стимуланти на тонуса, защото освен в нервни ситуации помага  и в ситуации, в които нашето притеснение е „спотаено” в сърцето, което така се е  забързало, че скоро ще екслоадира.

Отпийте глътка  вода, но и  дори  и без това, опитайте се да поемете голяма струя въздух поне 20 сукунди, докато гърдите ви се издуят максимално. Задражте дъха си пак около 20 секунди, после бавно издишайте. Повторете няколко пъти  и ще забележите, че след всяко издишване притеснението ви намалява и  започвате да се чувствате по-свободно. Магическата сила на ефективното дишане е  открита като лечебно свойство още в дълбота древност. Не случайно родилките биват поущрявани да дишат по време на нормалното раждане. Чрез дишането мускулатурата на отделните органи се става по-еластична, което позволява плода да слиза все по-надолу, като се изтласква  и от матката и  от плацентата. Дишането е ефективно средство за „изгонване” на плода, но и  за изгонване на лошите енергийни полета около аурата ни  и онези, които са в самите нас.

Поне час на ден за любими занимания

Звучи трудно за постигане в динамичното и  забързано ежедневие, но ако се замислим колко много време изхабяваме в дребни  и ненужни дейности, ще осъзнаем,че можем да отделим този драгоценен час. Дали част от това време ще  е четене на поезия в автобуса, или ще потанцуваме малко  преди лягане, дали ще изгледаме интересн филм или ще започнем деня си с едночасов сутрешен крос зависи от всеки един от нас. Този час на любими дейности, ще има голяма възръщаемост, защото ще ни помогне да се чувстваме по-тонизирани, по-удовлетворени  и работоспособни. Най-малкото поне няколко пъти ще се осмихнем повече от обикновено, а  това е много важно.

Сутрешна  проекция на деня

Често ни се  е случвало да си пишем на лист хортия многото задачи, които трябва да свършим  в предстоящия ден. Сутрешната проекция на деня  е нещо доста по-осъвършенствано като метод за ефективно постигане на дневните цели. Направете си сутрешното кафе и  докато правите списък с ежедневните си давачи се опитайте мислено да си прадставите как се справяте се в свяка една от тях. Опитайте се да проектирате как трябва да се държите в съответната ситуация, проектирайте задачите във времето, начертайте мислено кое  е най-значимото за деня  и какво можете реално да постигнете през този ден, така че в неговият край да чувствате морално удовлетворение от изживяното. Винаги проектирайте положителни развои на действията си. След няколко дни на сутрешни проекции ще забележите колко много вашите проекции започват да приличат на действителността с всеки изминал ден. Това чевство на сигурност, че държите съдбата в ръцете си, ще ви пологне да сте винаги уверени в себе си, дори  и при малките неизбежни стресови ситуации, които ни поднася денят.

Поне един уикенд в месеца извън градската среда

Вие сами знаете, колко зареждащо влияние има времето,прекарано сред природата, в някой къмпинг, на хижа в планината или в малкото почти безлюдно село. Трика с духовното тонизиране от природата е изпитан дори от най-заклетите урбанисти. Особено силно подобно въздействие оказват исторически и  природни забележителности. Като че ли на тези места съществува някаква пречистваща магия, поято ни позволава да се завърнем в града като чисто нови, бронирани срещу изпитанията на градската джунгла, създадена от несъвършенните, меркантилни човеци.

Обграждайте се  само с хора, които носят приятни емоции и  ви разбират

Разбира се, не можем да избягваме хора, които постоянно се оплакват, развили „синдром на жертвата”, или от такива, които не могат да сдържат отрицателните си емоции и ни заливат с истерични крясъци и ругатни. Съветът ми  и да общувате с такива хора, доколкото е  възможно по-рядко, и то само в случай,че можете да им помогнете с нещо, защото в иначе ще се натоварите психически без причина. Стремете се към приятелството  и компанията на позитивни  и мъдри личности, на които се възхищавате или които ви карат да се чувствате добре. Основен стремеж, превърнал се в инстинкт, на човек е да бъде разбран, да намери съмишленици и  да бъде оценен. Колкото повече познати и  приятели, които могат да ви разберат и  оценят имате около себе си, толкова по-пълноценен човек ще се чувствате, а и денят ви ще  е толкова по-приятен.

Консумирайте повече органични продукти и сокове от изстискани плодове

Звучи ни в клин, ни в ръкав на фона на другите съвети, но колкото по-добре се отнасяме с тялото си, толкова по-положетелни ще са емоциите, които пристигат по пътя на невроните в мозъка ни. Твърде мазните  и тежки храни, както и  нездравословните, лесни за намиране лакомства, ни карат да се чувстваме тежест в стомаха, не създават чевство за ситост, и не снабдяват организма с нито грам минерали и витамини. Прясно изцедените сокове, особено от лимон , грейпфрут, магданоз и моркови не само ни засищат и правят тялото ни стройно, но имат пречистващата функция на „събират” и  „изхвърлят” токсините от организма ни, което ни прави по-тонизирани и  по-здрави. Ако изпиваме по часа сок от грейпфрут сутрин час преди закуска и  вечер малко преди лягане, можем да си гарантираме по-добро функциниране на метаболизма.

Подхранвайте мечтите си реалистично и целенасочено

Мечтите ни не са „празна работа”, която остава утопия. Друг е  въпросът,че те се видоизменят взависимост от конкретния етап от живота ни, на който се намираме.  Но мечтите винаги съществуват и ние подсъзнателно преценяваме кои са постижимите мечти и онези, които остават само в сферата на нашите вечни стремежи към съвършенство. Постижимите мечти имат нужда от „храна”,за да живеят, да се развиват . А и  ние трябва да подготвяме себе си,за да сме способни да ги реализираме. Така,че правете всичко възможно да подхранвате мечтите си. Ако сте решили,че искате да си купите жилище, не спирайте да планувате  и да работите в посока осъществяване на плана си, кот намирате варианти за изкарване на повече пари или подходящо кредитиране. Ако искате да издадете книга, започнете по-малко да я пишете и  да проучвате възможности за издаваните и. Само чрез постопенни реални действия и  позитивни мисли в тази насока, мечтите ви имат шанс да се осъществят.

Поглезете се поне веднъж седмично

Разбирайте го както искате, но трябва де се поглезите, защото,знаете, че обичате да глезите хората, които обичате. Вие обичате себе си, нали? Ами поглезете се и покажете на себе си, че се обичате и  уважавате. Идете на фризиьор и си направете смела прическа, или си позволете обяд в скъп ресторант или отдайте се на шопинг терапия след тежък ден….вариациите са безкрайни, но всички те ви карат да се чувствате по-добре и  по-обичани.

Следва продължение……..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *